ZIMOWE UTRZYMANIE DRÓG
W związku z rozpoczęciem zimowego sezonu utrzymania dróg przypominamy wszystkim zainteresowanym numery kontaktowe do właściwych instytucji zajmujących się zimowym utrzymaniem dróg:
- Droga Krajowa 46 (w tym obwodnica Otmuchowa) - GDDKiA rejon Nysa tel. 774565058, 774016361
- Drogi powiatowe - Zakład Utrzymania Dróg w Nysie, tel: 774019712, 774019714
- Drogi gminne - UM Otmuchów, tel. 774315016, 774315017.
W załączniku zamieszczamy mapę sieci dróg w gminie Otmuchów oraz plan zimowego utrzymania dróg powiatowych 2024 - 2025 przygotowany przez ZUD Nysa.
Załączniki:
Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie przypomina, o obowiązku utrzymania wysokiego poziomu bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących drób (hodowlany jak i przyzagrodowy).
W sezonie 2021/2022 epizootia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) była największą jaka dotknęła Europę, zarówno pod względem czasu jej trwania, zasięgu jak i liczby ognisk. Mając na uwadze okresowy wzrost ryzyka bezpośredniego i pośredniego wprowadzenia wirusa do gospodarstwa zwłaszcza w okresie pomiędzy 1 października i 31 marca roku następnego oraz licznymi migracjami dzikich ptaków, ważne jest by świadomie i rzetelnie podejść do obowiązujących przepisów bioasekuracji.
Obowiązujące rozporządzenie w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków z dnia 31 marca 2022r. (Dz. U. z 2022r. poz. 768) określa jednoznacznie:
1. zakazy:
- pojenia drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych,
2. nakazy:
- utrzymywania drobiu w sposób wykluczających jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,
- utrzymywania drobiu, z wyłączeniem kaczek i gęsi w izolacji od dzikich ptaków,
- przechowywania paszy dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
- karmienia i pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka w zamkniętym pomieszczeniu lub osłoniętym miejscu w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
- lokalizowanie gniazd dla drobiu wewnątrz budynków,
- powstrzymywania się przez osoby, które w ciągu ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu,
- dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu oraz prowadzenie dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu objawów klinicznych tj.: zwiększona śmiertelność ptaków, spadek pobierania paszy i wody objawy nerwowe (drgawki, skręt szyi, paraliż nóg, niezborność ruchowa), duszność, sinica i wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności. W razie wystąpienia w/w objawów niezwłocznie poinformować Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie lub najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej.
Ponadto w gospodarstwach utrzymujących drób i prowadzących działalność nadzorowaną zgodnie z art. 1 pkt.1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz.U. 2020 poz. 1421):
- w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego – wyposażenia gospodarstwa w maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej możliwość ich wyłożenia przed:
- wejściami do budynków inwentarskich i wyjściami z tych budynków albo zastosowanie w tym gospodarstwie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczanie i odkażanie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich,
- wjazdami do gospodarstwa i wyjazdami z niego albo zainstalowanie niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających,
- stosowanie przez osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których utrzymywany jest drób środków bezpieczeństwa i ochrony osobistej, w tym odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonego do użytku wyłącznie w danym budynku, oraz oczyszczania i dezynfekcji obuwia,
- oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem, a jeżeli są używane wyłącznie w danym budynku, co najmniej raz dziennie,
- prowadzenie i przechowywanie w tym gospodarstwie przez rok dokumentacji dotyczącej zakupu, przyjęcia, zużycia, środków odkażających, terminu wykonania czynności deratyzacji oraz daty padnięcia zwierząt i liczby zwłok padłych zwierząt przekazanych do unieszkodliwienia,
- wdrożenie procedur w zakresie zapobiegania przedostawaniu się dzikiego ptactwa do kurników i miejsc przechowywania paszy i ściółki oraz przeprowadzania deratyzacji i dezynsekcji
- prowadzenie rejestru środków transportu przewozu drobiu, jaj, paszy, lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren tego gospodarstwa oraz wejść osób do pomieszczeń w których utrzymywany jest drób,
- wyposażenie gospodarstwa w przeznaczony do użytku przez to gospodarstwo kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu, usuwanego nie rzadziej niż raz dziennie, oraz przetrzymywanie tego kontenera w osobnym pomieszczeniu specjalnie do tego celu przeznaczonym. Pomieszczenie ma być zabezpieczone przed gryzoniami zwierzętami domowymi i dzikimi.
- wyposażenie gospodarstwa w środki odkażające do bieżącej dezynfekcji na co najmniej 7 dni, oraz utrzymywanie mat i niecek dezynfekcyjnych w stanie zapewniającym skuteczność dezynfekcji
- zabezpieczenie znajdujących się na terenie gospodarstwa zbiorników wodnych przed dostępem ptaków wolnożyjących
- utrzymywanie czystości i porządku wokół budynków inwentarskich, regularne wykaszanie roślinności, uprzątnięcie pozostałości pasz i ściółki.
Gospodarstwa utrzymujące 350 szt. drobiu średniorocznie powinny posiadać PLAN BIOASEKURACJI uwzględniajacy profil produkcji gospodarstwa, ustalenie stref czystych i brudnych, utworzenie procedur oczyszczania i dezynfekcji – pomieszczeń, sprzętu, środków transportu, wyposażenia, higieny personelu.